حق امضاء مجاز مدیران در شرکت های تجاری

حق امضاء مجاز مدیران در شرکت های تجاری
حق امضای مجاز یعنی چیست؟!
یعنی اینکه چه کسانی از سوی شرکت مجاز هستند که چک ها و سفته ها و قراردادها و اوراق بهادار و اوراق تعهد آور و حتی اوراق عادی و اداری شرکت را امضاء کنند و این مسئولیت برعهده چه کسی یا کسانی است.
در مقاله حاضر علاوه بر توضیح و تعریف حق امضاء، موارد استفاده، مرجع تعیین کننده و نحوه و چگونگی ثبت تغییر حق امضا در سامانه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور sherkat.ssaa.ir نیز پراخته خواهد شد.
مطابق ماده ۱۲۵ لایحه اصلاحی قانون تجارت “مدیرعامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است نماینده شرکت محسوب و از طرف شرکت حق امضاء دارد.” در هیچ جای دیگری از قانون تجارت و لایحه اصلاحی آن اشاره ای به وضعیت حق امضا و دارندگان حق امضا نشده است و حکم مندرج در ماده فوق نیز فقط در مورد مدیر عامل آمده است.
افراد مجاز به حق امضا در شرکت فرد یا افرادی هستند که در جلسه ی هیئت مدیره با حضور همه اعضاء برای این سمت انتخاب می شوند و حق امضاء :همه اوراق بهادار و عادی و اداری را دارند و این اوراق با امضاء آنها اعتبار می یابد.پس حق امضاء مجاز شرکت را میتوان به یک یا چندنفر از اعضا اعطا کرد.
حق امضاء در شرکتهای مختلف:
در شرکت های تجاری اعم از شرکت با مسئولیت محدود ، شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام، شرکت تضامنی، شرکت تعاونی و دیگر شرکت های هفتگانه تجاری، حق امضا متعلق به مدیرعامل شرکت و یک یا چند نفر یا همه اعضا هیات مدیره است. بنابر این حق امضاء را از مدیرعامل نمیتوان سلب کرد اما در مورد سایر اعضای هیات مدیره اجباری نیست.
حق امضاء عام یا محدود
هنگام درج حق امضاء در اساسنامه شرکت این امکان وجود دارد که برای بعضی از دارندگان حق امضا فقط حق امضا اوراق و اسناد عادی و اداری را در نظر بگیریم و حق امضا اسناد رسمی و تعهد آور و چک و سفته و برات و اوراق بانکی را نداشته باشند به استثناء مدیرعامل که باید حق امضاء کلیه اوراق را داشته باشد.
تغییر حق امضاء شرکت
تغییر حق امضاء شرکت زمانی مطرح می شود که شرکت تاسیس شده است وهیات مدیره طی تشکیل جلسه و تنظیم صورتجلسه ایی تصمیم بر تغییر حق امضاء بین مدیران میگیرد که این تصمیم باید هم در صورتجلسه هیات مدیره شرکت و هم در سامانه اداره ثبت شرکتها به آدرس ” “ WWW.irsherkat.ssaa.ir درج و اعلام گردد و پس از آن ، تغییرات مهم در روزنامه رسمی برای اطلاع عموم منتشر می گردد.
نحوه ورود اطلاعات تغییر حق امضاء در سامانه:
پس از ثبت شرکت هرگونه تغییرات و تصمیماتی از جمله تغییر حق امضاء در هرزمانی با تصمیم سهامداران و یا اعضای هیئت مدیره قابل اعمال است.
تصمیم برای تغییر حق امضای مجاز در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده و یا جلسه هیئت مدیره است که توسط تمامی و یا اکثریت اعضاء تشکیل می شود لذا بعد از ثبت شرکت اعضای هیئت مدیره می توانند با تنظیم صورتجلسه ای مبنی بر تغییر حق امضا این مسئولیت را به فرد دیگری از اعضا بسپارند و یا برای تمدید این حق اقدام به تنظیم صورتجلسه نموده و در سامانه ثبت شرکتها ورود اطلاعات میشود.
مراحل و مدارک مورد نیاز برای تغییر حق امضاء
همانطور که پیشتر اشاره شد ابتدایی ترین مرحله تنظیم صورتجلسه در مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده و یا هیئت مدیره شرکت تجاری است. لازم به ذکر است کلیه صورتجلسات باید بر روی سربرگ شخصیت حقوقی پس از امضاء اشخاص ذی سمت و با مهر آن شخصیت حقوقی تهیه و همراه با سایر اطلاعات از طریق پست به اداره ثبت ارسال گردد.
مدارک مورد نیاز برای تغییر حق امضا ی مجاز شرکت
- کپی آگهی تاسیس شرکت
- کپی روزنامه رسمی شرکت
- کپی مدارک شناسایی تمامی اعضا
- کپی آگهی آخرین تغییرات ( در صورت وجود تغییر )
مراحل تغییر حق امضای مجاز شرکت
- تنظیم صورتجلسه درمجمع عمومی فوق العاده و یا هیات مدیره شرکت
- مراجعه به سامانهثبت شرکت ها به نشانی http://irsherkat.ssaa.ir برای اعلام درخواست تغییر حق امضا مجاز شرکت به شرح زیر:
- ورود با شناسه ملی شرکت یا بدون شناسه با سایر اطلاعات خواسته شده.
- ورود اطلاعات جلسه ، مشخصات شخصیت حقوقی ، مشخصات متقاضی امضاء کننده دفاتر.
در این بخش نصاب جلسه باید مشخص شود، اگر اکثریت اعضا باشند باید برای اشخاص غایب آگهی دعوت ارسال شود.
- انتخاب و ثبت تصمیمات جلسه: تعیین دارندگان حق امضاء
- ورود اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه
بصورت تک تک و مطابق اطلاعات کارت ملی و شناسنامه
- تغییرات اشخاص شخصیت حقوقی. در قسمت نوع تغییرات گزینه های {جدید، ویرایش، حذف} وجود دارد که برحسب نوع صورتجلسه انتخاب میشود، برای تغییر حق امضاء گزینه ویرایش را انتخاب میکنیم.
در این بخش از ورود اطلاعات مشکلی که گاها پیش می آید اخطار عدم مطابقت اطلاعات اشخاص است، ابتدا اطلاعات وارد شده را بررسی کنید اگر همه موارد صحیح بودند اشکال از سیستم اداره ثبت احوال یا خود سامانه ثبت شرکتهاست پس از مدت کوتاهی رفع میشود.
(پس از این مرحله متن صورتجلسه در سامانه بارگزاری شده و پبت میشود و بخش نهایی افزودن تیک تایید موارد و ثبت و ارسال اطلاعات است.
معمولا دو یا سه روز بعد اگر مشکلی در ثبت اطلاعات باشد که ابلاغ اصلاح و اگر اطلاعات صحیح و تایید شده باشد ابلاغ تایید و رسید پذیرش بر روی سامانه قابل مشاهده است.
رسید پذیرش پرینت گرفته شده همراه با اصل صورتجلسه امضا شده در باجه های مخصوص پست و با پاکت مخصوص به اداره ثبت عنوان شده در متن رسید پذیرش ارسال میشود و پس از تایید برای چاپ آگهی در روزنامه اقدام میگردد.)
- ارسال مدارک شامل مدارک ثبتی به همراه روزنامه های تغییرات و تاسیس از طریق پست به اداره ثبت شرکت ها
- تایید نهایی و صدور پیش آگهی تغییرات
- انتشار آگهی روزنامه رسمی
نمونه صورتجلسه تغییر حق امضاء
نمونه صورتجلسه هیات مدیره در خصوص تعیین سمت و دارندگان امضاء مجاز در شرکتهای سهامی
بسمه تعالی
نام شرکت : ………………………………………
شماره ثبت شرکت : …………………………
سرمایه ثبت شده : …………………..………
شناسه ملی : ………………………………..
جلسه هیات مدیره شرکت ……………..…..……… سهامی خاص ثبت شده به شماره ……………. با حضور کلیه / اکثریت اعضاء در تاریخ ……………… ساعت………… در محل قانونی (در صورتی که جلسه در محل دیگری غیر از محل قانونی شرکت تشکیل شده آدرس آن محل نوشته شود) تشکیل و تصمیمات ذیل اتخاذ گردید.
الف : 1ـ خانم/ آقای ……………………. به شماره ملی …………… به سمت رئیس هیئت مدیره
2ـ خانم/ آقای …………………… به شماره ملی …………….به سمت نایب رئیس هیئت مدیره
3ـ خانم/ آقای ……………………به شمارملی ……………….به سمت مدیر عامل و عضو هیئت مدیره
ب : کلیه اسناد و اوراق بهادار و تعهدآور شرکت از قبیل چک ، سفته ، بروات ، قراردادها و عقوداسلامی با امضاء ……..……….…… همراه با مهر شرکت معتبر می باشد.
ج: اینجانبان اعضاء هیات مدیره ومدیر عامل ضمن قبولی سمت خود اقرار می نمائیم که هیچگونه سوء پیشینه کیفری نداشته و ممنوعیت اصل 141 قانون اساسی و مواد 111 و126 لایحه اصلاحی قانون تجارت را نداریم .
د : به خانم /آقای ……………..……… احدی از مدیران یا سهامداران یا وکیل رسمی شرکت وکالت داده می شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید..
محل امضاء اعضای هیات مدیره:
1 ـ …………………… 2 ـ …………………… 3ـ …………………… 4 ـ ……………………
نتیجه گیری:
برای تنظیم صورتجلسات و ثبت تغییرات شرکتها باید دقت شود که اطلاعات دقیق و به روز از متقاضی دریافت شود وبا در نظر گرفتن نوع تغییر و گزینه های موجود در سامانه برای ثبت اطلاعات اقدام شود. در رابطه با ثبت تغییر امضاع مدیران نیز اجبار حق امضاء مدیرعامل باید در نظرگرفته میشود همچنین نوع حق امضا و قابلیت حق توکیل به غیر.
موسسه آتی تجارت ویرا ارائه دهنده خدمات ثبت و انجام تغییرات شرکت های تجاری آماده پاسخگویی به سئوالات شما همراهان عزیز و ثبت صورتجلسات می باشد.
هم اکنون می توانید با شماره های ما : 021-22383100-22383200 با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.