شکایت از فروشگاه های اینترنتی
شکایت از فروشگاه های اینترنتی از چند طریق امکان پذیر می باشد : شکایت از طریق مراجع قضایی ، سامانه نماد اعتماد الکترونیکی ، شکایت از طریق پلیس فتا و شکایت از طریق سجام قوه قضاییه .
نحوه و مراحل شکایت از صفحات خرید و فروش برای هر یک از این نوع از انواع شکایت ، تابع ترتیبات خاصی بوده که لازم است مورد توجه قرار گیرد .
زندگی روزمره ما انسان ها، با ورود اینترنت، با تغییرات بسیاری مواجه شد. یکی از مهم ترین تغییرات، امکان فروش اینترنتی بوده که با آمدن بیماری کرونا رایج تر شد و البته مشکلات خاص خود را نیز به همراه داشته است.
در جامعه امروزی ، فروشگاه های اینترنتی با اختصاص دادن حجم قابل توجهی از مبادلات تجاری ، جایگاه ویژه ای در اقتصاد کشور و زندگی روزمره بیشتر افراد جامعه پیدا کرده اند به نحوی که افرادی سودجو توانسته اند از این طریق کلاهبرداری هایی انجام دهند.؛ بنابراین طبیعی است که روش های شکایت از این نوع فروشگاه ها حداقل در برخی از اقسام، متفاوت از فروشگاه های شکل گرفته در جهان واقعی باشد.
در این نوشته می خوانید:
شکایت از طریق مراجع قضایی
علاوه بر روش های دیگری که برای شکایت وجود دارد این روش مراحل طولانی تری داشته، اما به دلیل امکان اینکه اخذ یک حکم قضایی را داشته که از ضمانت اجرای قدرتمند اجرای حکم توسط اجرای احکام دادگستری برخوردار بوده، نسبت به روش های دیگر ، کارآمدتر می باشد. .
نحوه و مراحل شکایت از پیج خرید و فروش اینترنتی از طریق مرجع قضایی، طبق مراحل زیر می باشد:
در وهله اول شخص شاکی باید با در دست داشتن مدارک لازم از جمله کارت ملی و رسید واریز وجه و ….. به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند تا پس از ثبت شکواییه، این شکایت نامه از طریق دفتر مزبور برای دادسرای جرایم رایانه ای ارسال شود.
پس از وصول شکایت به دادسرا و ارجاع آن به شعبه، شعبه دادسرا دستور تحقیقات مقدماتی را صادر میکند و برای پلیس فتا ارسال می کند.
با اتمام تحقیقات مقدماتی ، اگر که نظر دادسرا عدم وقوع جرم باشد، قرار منع تعقیب شکایت از فروشگاه اینترنتی را صادر میگردد ؛ اما در صورتی که نظر دادسرا بر وقوع جرم باشد، با صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده را برای دادگاه کیفری دو ارسال مینمایند.
دادگاه کیفری پس از احضار طرفین و تشکیل جلسه دادرسی، مجددا به دلایل وقوع جرم رسیدگی میکند و در صورتی که نظر بر وقوع جرم داشته باشد، رای بر محکومیت کیفری صادر میگردد . این رای ظرف 20 روز از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد.
نکته ای که در نهایت باید به آن توجه کرد آن است که روش شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق دادسرا مختص مواردی است که عمل فروشگاه اینترنتی، جرم بوده و دارای یک عنوان مجرمانه همچون کلاهبرداری اینترنتی باشد. بنابراین در مواردی که عمل فروشگاه اینترنتی، جرم نبوده، تنها می توان از طریق مراجعه به شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی، برای طرح دعوای حقوقی اقدام کرد .
شکایت از طریق پلیس فتا
در بخش قبل، روش شکایت از فروشگاه های اینترنتی از طریق مراجع قضایی را توضیح دادیم . با این وجود، نکته ای که باید به آن توجه شود آن است که اگر شکایت از فروشگاه های اینترنتی از طریق این روش انجام شود، در مواردی مانند خودداری از ارسال کالا ، طولانی شدن مدت زمان ارسال كالا و یا عدم پذیرش درخواست مرجوعی کالا از طریق مصالحه و میانجی گری برطرف شده و در غیر این صورت، شاکی به شکایت در مراجع قضایی هدایت می گردد.
یکی دیگر از روش های شکایت از فروشگاه های اینترنتی ، شکایت از طریق پلیس فتا است . پلیس فتا به صورت تخصصی ، تحقیقات مقدماتی جرایم رایانه ای را با ارجاع دادسرای جرایم رایانه ای انجام میدهد و نتیجه تحقیقات را برای مرجع صالح ارسال میکند.
در روش شکایت از فروشگاه های اینترنتی از طریق پلیس فتا، نحوه و مراحل شکایت از پیج خرید و فروش اینترنتی به این صورت است که شاکی با ورود به صفحه پلیس فتا و با کلیک بر روی آیکون ثبت گزارش مردمی ،شکایت اینترنتی خود از جمله شکایت از جرم سرقت اینترنتی و شکایت از فروشگاه اینترنتی را ثبت و پیگیری کند .
نکته ای که باید به آن توجه نمود آن است که روش شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق پلیس فتا اختصاص به مواردی دارد که عمل فروشگاه اینترنتی، جرم بوده و دارای یک عنوان مجرمانه همچون کلاهبرداری اینترنتی میباشد.
شکایت از طریق اتحادیه کشوری کار و کسب های مجازی
در ابتدا، افراد باید، برای ورود به سامانه، آدرس ecunion.ir را در مرورگر خود، جست و جو کنند .
- ابتدا ، از قسمت پایین صفحه، گزینه شکایت را انتخاب کنید.
در این قسمت، در کادرهای مربوطه، اطلاعاتی نظیر نام، نام خانوادگی، کد ملی، شماره همراه، پست الکترونیک خود را وارد نمایند و در قسمت وضعیت دامنه، مشخص کنید که سایت اینترنتی مورد نظر، عضو اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی ecunion.ir هست یا خیر و پس از وارد کردن آدرس پیج اینترنتی مورد شکایت، در کادر مربوط به شرح شکایت، موضوع خود را مطرح نموده و به قسمت بعد بروید.
- باید، مدارک مثبت ادعای خود، نظیر تصویر رسید واریز، فاکتور صادر شده برای کالا یا خدمت، تصویر کالا یا خدمت و سایر مدارک را بارگذاری کرده و گزینه ثبت را انتخاب کنند. قابل توجه است، در صورتی که افراد، قصد شکایت و ثبت شکوائیه به صورت حضوری را دارند نیز، به این مدارک، نیاز خواهند داشت.
- پس از طی کردن مراحل و نحوه شکایت در سایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی ecunion.ir، به شما بعنوان فرد ثبت کننده شکایت، یک کد رهگیری، جهت پیگیری های بعدی، داده خواهد شد.
نحوه پیگیری شکایت در سایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی ecunion.ir
در قسمت های قبل، توضیح دادیم که نحوه شکایت از فروشگاه اینترنتی دارای مجوز، در سایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی ecunion.ir، به چه شکل انجام میشود . همچنین، اشاره کردیم که بعد از ثبت شکایت، همانند شکایت ثبت شده در سامانه ایرانیان اصناف، امکان پیگیری آن، وجود دارد . لذا، در این قسمت، میخواهیم ، درباره نحوه پیگیری شکایت در سایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی ecunion.ir توضیحاتی به شما عزیزان دهیم که مطابق مراحل زیر است:
- پس از ورود به سامانه، گزینه شکایت را انتخاب نمایید.
در این مرحله، به قسمت پایین صفحه رفته و در کادر مربوطه، شماره ملی و کد پیگیری ای که موقع ثبت شکایت، به شما داده شده است را وارد کنید و سپس، بر روی گزینه مشاهده کلیک نمایید.
با طی کردن مراحل بالا ، قادر خواهید بود، از نتیجه شکایت خود، در سایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی، مطلع شوید.
شکایت از طریق سجام قوه قضاییه
گزینه ثبت گزارش سایت جامع ارتباط مردمی، این امکان را برای افراد فراهم کرده است تا با ارائه گزارش در رابطه با طیف گسترده ای از موضوعات من جمله جرایم مرتبط با مواد مخدر، مشروبات الکلی، جرایم امنیتی و انتظامی، آسیب های مربوط به حوزه کار و فضای مجازی، پیشگیری و حل مسائل مربوط به این معضلات را برای دستگاه قضا و سایر دستگاه های اجرایی تسهیل و تسریع کنند.
برای ثبت گزارش در سایت سامانه جامع ارتباط مردمی و ارسال شکایت به رئیس قوه قضاییه ، بر روی گزینه ثبت گزارش کلیک نمایید تا وارد صفحه ثبت گزارش مطابق ویدئو آموزشی شوید. اکنون می توانید با انتخاب نوع و موضوع گزارش از دو منوی اول و سپس وارد کردن شرح گزارش و نشانی تخلف یا جرم انجام گرفته و در نهایت با زدن دکمه تایید ، گزارش مورد نظر خود را ثبت نمایید.
شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی
مطابق اعلام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، واحد رسیدگی به شکایت از سایت های اینترنتی، تحت عنوان سامانه جامع هوشمند رسیدگی به شکایات، راه اندازی گردیده است و آدرس آن، comp.ecsw.ir می باشد. و متقاضیان ثبت شکایت اینترنتی، به جای سامانه ای نماد enamad.ir، باید به این آدرس مراجعه نمایند.
اما در صورتی که ، خریدارانی که با عدم انجام تعهدات قراردادی توسط فروشگاه اینترنتی و عدم تحویل کالا مواجه شدند می توانند، تحت عنوان گزارش تخلف، به سامانه اینماد، مراجعه کرده و با ثبت تخلف، از واحد رسیدگی سامانه نماد اعتماد الکترونیکی، تقاضای پیگیری را داشته باشند، که نحوه انجام و مراحل آن، به شرح زیر میباشد:
در وهله اول ، متقاضی باید در خصوص نحوه ورود و ثبت نام در سامانه نماد اعتماد الکترونیکی ( اینماد )، اقدام نماید ، با جست و جوی آدرس سامانه enamad.ir، وارد سامانه ای نماد شود و از سمت راست صفحه، بر روی آیکون سه خط، کلیک کرده و سپس، با کلیک بر گزینه مصرف کنندگان، گزینه گزارش تخلف را انتخاب کند.
در این مرحله، متقاضی، با وارد کردن اطلاعات لازم، می تواند، اقدام به گزارش تخلف فروشگاه اینترنتی کرده تا واحد رسیدگی سایت ای نماد، به گزارش وی، رسیدگی کند.
رسیدگی به تخلف گزارش شده، در سامانه اینماد اعتماد الکترونیکی انجام میشود و در صورتی که فروشگاه اینترنتی پاسخگو نباشد، متقاضی می تواند، به سامانه جامع هوشمند رسیدگی به شکایات comp.ecsw.ir، مراجعه کند و پیگیری امر را از طریق داوری یا ارجاع به مرجع صالح، تقاضا کند .
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.