شکایت استفاده از علائم تجاری
مراحل شکایت استفاده از علامت تجاری ، مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، تحویل شکوائیه و دادخواست تنظیم شده و ارائه مدارک لازم از قبیل مدارک هویتی و هر مدرکی که مثبت ادعای خواهان یا شاکی بوده و همچنین پرداخت هزینه دادرسی می باشد. پس از ثبت شکایت ، نوبت به نحوه پیگیری شکایت، که از طریق سایت عدل ایران میباشد ، میرسد ؛ در این مقاله آموزشی به توضیح موارد مذکور میپردازیم .
ماده 1 قانون ثبت علامت تجاری، مصوب 1 تیرماه 1310 در تعریف علامت تجاری مقرر می دارد: “علامت تجاری عبارت از هر قسم علامتی است اعم از نقش، تصویر، رقم، حرف، عبارت، مهر، لفاف و غیر آن که برای امتیاز و تشخیص محصول صنعتی، تجاری یا فلاحتی اختیار می شود…”
با توجه به اینکه علامت تجاری می تواند بخشی از اعتبار یک محصول یا خدمت باشد، قانون گذار ضرورت ثبت آن را پیش بینی نموده تا پس از ثبت، از اعتبار قانونی برخوردار شود ، تحت حمایت قانونی قرار گیرد و در صورت هرگونه سوء استفاده ، مالک علامت بتواند اقدام به ثبت شکایت به دلیل استفاده از علامت تجاری نماید که این شکایت ، نحوه و مراحل مخصوص به خود را دارا میباشد .
لذا در مقاله مزبور ، وجود یا عدم وجود سامانه شکایت استفاده از علامت تجاری، مدارک لازم برای امر شکایت ، چگونگی ثبت شکایت و مراحل و نحوه پیگیری آن، بررسی خواهد شد .
سامانه شکایت استفاده از علامت تجاری
قبل از پاسخ به این پرسش که سامانه ای تحت عنوان شکایت استفاده از علامت تجاری را داریم یا خیر ؟ باید در خصوص علامت تجاری، نکاتی را برای شما بازنشر کنم . ماده 31 قانون طرح های صنعتی، علائم تجاری و ثبت اختراع در ایران، در خصوص علامت تجاری مقرر می دارد:
“حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد.” بنابراین، هیچ کس حق استفاده بدون اجازه از علامت تجاری ثبت شده دیگری یا سو استفاده از آن را نخواهد داشت؛
در صورتی که این اعمال متخلفانه صورت گیرد ، یعنی فردی از علامت تجاری ثبت شده دیگری سو استفاده کرده یا اقدام به استفاده بدون اجازه کند ، امکان ثبت شکایت حقوقی و کیفری استفاده از علامت تجاری، برای آن مالک وجود دارد که حقوقی یا کیفری بودن شکایت، به اقدام صورت گرفته نسبت به علامت بستگی خواهد داشت .
پس از توضیحات فوق باید گفت ، اکنون ، سامانه ای برای ثبت شکایت استفاده از علامت تجاری وجود ندارد و افراد متقاضی ثبت شکایت حقوقی و کیفری استفاده از علامت تجاری، باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند .
مدارک لازم برای شکایت استفاده از علامت تجاری
در شرایطی که فرد قصد داشته باشد اقدام به ثبت شکایت استفاده از علامت تجاری کند ، باید مدارک لازم که ذیل این بنده گفته شده را ارائه دهد؛ چرا که بدون مدارک ، امکان ثبت شکواییه یا دادخواست وجود نخواهد داشت و در برخی مواقع علی رغم ثبت شکایت، ممکن است فرد با اخطار رفع نقص و مواردی مانند رد دعوا مواجه شود .
مدارک لازم برای شکایت استفاده از علامت تجاری عبارتند از:
- کد ملی و رمز شخصی سامانه ثنا
- مدارک هویتی
- فایل ورد متن شکواییه یا دادخواست تنظیم شده توسط فرد یا وکیل وی
- مدارک مثبت مالکیت و ثبت علامت تجاری
- مدارک مثبت ادعای غیر قانونی بودن استفاده از علامت تجاری و ذی حق بودن خوانده یا شاکی
- رسید پرداخت هزینه دادرسی و هزینه خدمات دفاتر الکترونیک قضایی
مراحل و نحوه شکایت استفاده از علامت تجاری
افرادی که متقاضی شکایت استفاده از علامت تجاری میباشند ، در ابتدا باید اقدام به تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا نمایند که این امر، هم از طریق مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و هم از طریق مراجعه به سایت adliran.ir و انتخاب گزینه احراز هویت برخط، میسر می باشد.
سپس ، فرد باید بر اساس موضوع شکایت، متن شکواییه یا دادخواست خود را با کمک یک وکیل تنظیم نموده و فایل ورد متن تنظیمی را بر روی یک حافظه، رم یا سی دی، ذخیره نماید .
سپس، متقاضی ثبت شکایت استفاده از علامت تجاری باید به نزدیک ترین دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و مدارک لازم، همچنین فایل شکواییه یا دادخواست تنظیمی را تحویل مسئول مربوطه در دفاتر بدهد و با پرداخت هزینه دادرسی و هزینه خدمات ارائه شده توسط این دفاتر، شکواییه یا دادخواست خود را ثبت و به مرجع صالح ارسال نماید.
در نهایت، برای شکایت فرد، تشکیل پرونده شده و پس از تعیین شعبه و وقت رسیدگی، مراحل بعدی و تاریخ مراجعه به دادگاه به طرفین دعوا، با پیامک ابلاغیه ثنا اطلاع رسانی می گردد و افراد باید در تاریخ مقرر در دادگاه مربوطه حاضر و اقدام به دفاع از خود نمایند.
پیگیری شکایت استفاده از علامت تجاری
در خصوص پیگیری شکایت استفاده از علامت تجاری باید گفت، این امر از طریق مراجعه به سامانه adliran.ir میسر می باشد و در زیر، راهنمای تصویری مراحل و نحوه پیگیری شکایت، توسط شاکی یا خواهان ارائه شده است .
در گام اول فرد باید آدرس سامانه ثنا را جستجو کرده و پس از ورود به سایت، گزینه سامانه اطلاع رسانی پرونده را انتخاب نماید. همچنین از قسمت ورود به سامانه خدمات قضایی من بعد از وارد کردن کدملی و رمز شخصی از صفحه اصلی قسمت اطلاع رسانی پرونده کلیک نمایید و باقی مراحل را طی کنید
پس از انتخاب سامانه اطلاع رسانی پرونده، متقاضی با سه گزینه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی، اطلاع رسانی پرونده برای وکلا و اطلاع رسانی پرونده با رمز، روبرو می گردد که باید بر حسب شرایط خود، یکی را انتخاب نماید که در این مقاله ، گزینه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی را انتخاب کرده ایم .
پس از انتخاب گزینه مذکور یا هر کدام از گزینه های دیگر، فرد باید شماره ملی و رمز شخصی ثبت شده در سامانه ثنا را وارد و بر روی ارسال رمز موقت کلیک نماید.
پس از طی مرحله قبل، رمزی موقت از سوی قوه قضاییه به شماره همراه ثبت شده فرد در سامانه ثنا، ارسال می گردد که باید در کادر مربوطه وارد گردد.
در این قسمت، فرد باید پس از مشخص کردن تاریخ مد نظر خود، تیک گزینه مختومه شده و مختومه نشده را بزند و سپس بر روی عبارت بازیابی اطلاعات، کلیک کند؛ با انجام این کار، لیست کلیه پرونده های او (در بازه زمانی تعیین شده) در مراجع قضایی نمایش داده می شود. با انتخاب هر پرونده خلاصه پرونده ، روند کار ، ردیف های فرعی و نتیجه پرونده نمایش داده میشود که با کلیک بر روی گزینه روند کار، متقاضی از وضعیت پرونده خود، مطلع میشود .
در صورتی که فردی در مراحل قبل، از بین سه گزینه مذکور، گزینه اطلاع رسانی پرونده با رمز پرونده را انتخاب کند، می تواند با درج رمز پرونده و سپس انتخاب گزینه خلاصه پرونده یا روند کار پرونده، نسبت به مشاهده اطلاعات و پیگیری شکایت خود اقدام نماید.
مجازات استفاده از برند دیگران
برای بررسی مجازات استفاده از برند دیگران، باید مواد 61 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علایم تجاری، همچنین مواد 529 و 530 قانون مجازات اسلامی را در نظر گرفت ؛ چرا که عمدتا ، جرایم مربوط به استفاده از علامت تجاری دیگری، حول محور جرایم مذکور در این مواد میباشد
ماده 61 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مقرر می دارد: “هر شخصی که با علم و عمد، مرتکب عملی شود که طبق مواد(۱۵)، (۲۸) و( ۴۰) نقض حقوق به شمار آید یا طبق ماده (۴۷) عمل غیر قانونی تلقی شود، مجرم شناخته شده و علاوه بر جبران خسارت به پرداخت جزای نقدی از دهمیلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال تا پنجاه میلیون (۵۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال یا حبس تعزیری از نود و یک روز تا شش ماه یا هر دوی آن ها، محکوم می شود.”
بر اساس ماده 61 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علایم تجاری و ارجاعاتی که به مواد (۱۵)، (۲۸)،(۴۰) و (۴۷) در ماده 61 شده، هرکس با علم و عمد، مرتکب اعمالی شود که به نوعی، استفاده غیر مجاز از علامت تجاری دیگری بدون رضایت وی (مالک علامت) باشد و بدین ترتیب منجر به نقض حقوق مالک علامت گردد، مجرم شناخته شده و محکوم به مجازات های مندرج در ماده ، یعنی جبران خسارت ، پرداخت جزای نقدی مشخص در قانون یا حبس تعزیری از نود و یک روز تا شش ماه یا هر دوی این مجازات ها ، خواهد شد.
همچنین، مستفاد از مواد 529 و 530 قانون مجازات اسلامی، در صورت ارتکاب جرم جعل نسبت به علامت تجاری و یا به دست آوردن بدون مجوز علامت تجاری تجارتخانه یا شرکت تجاری، استفاده از علامت به دست آمده یا فراهم کردن واسطه و زمینه برای استفاده سایرین از علامت، مرتکب به ترتیب به مجازات های زیر محکوم خواهد شد:
جبران خسارت وارده , مجازات حبس از سه ماه تا دو سال در خصوص جرم جعل و جبران خسارت صاحب علامت تجاری، مجازات حبس از دو ماه تا دو سال در خصوص به دست آوردن بدون مجوز علامت تجاری تجارتخانه یا شرکت تجاری، استفاده از علامت به دست آمده یا فراهم کردن انگیزه و زمینه برای استفاده سایر افراد از علامت.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.