نحوه اخذ مجوز برای فروشگاه های زنجیره ای
یکی از مهمترین کسب و کارهای جدید، ایجاد فروشگاههای زنجیرهای و مدیریت آن است. فروشگاههای زنجیرهای با مدیریت یکسان در اقصی نقاط کشور فعالیت خود را دارند. قبلاً کسب وکارهای فروش مواد و کالاهای مصرفی مردم از طریق سوپرمارکتهای معمولی رخ میداد؛ امّا امروزه با احداث فروشگاههای زنجیرهای گوناگون، شاهد تحوّلی عظیم و گسترده، در این زمینه هستیم. این فروشگاهها میبایست تحت نظر سازمان مشخص و با داشتن مجوز اختصاصی، به ثبت و فعالیت اقدام نمایند. درواقع ایجاد و فعالیت فروشگاههای زنجیرهای، چندمنظوره و بزرگ به سهولت مدیریت مارکتهای کوچک نیست.
در این نوشته می خوانید:
- 1 از کجا باید برای فعالیت فروشگاههای زنجیرهای مجوز گرفت؟
- 2 برای ثبت فروشگاه زنجیرهای چه قوانینی را باید دانست؟
- 3 مدارک لازم برای ثبت فروشگاه زنجیرهای
- 4 مزایای فروشگاه زنجیرهای
- 5 معایب فروشگاه زنجیرهای
- 6 چگونه میتوانیم یک فروشگاه خوب و موفّق راه اندازی کنیم؟
- 7 فرانچایز کردن کار و کسب چیست؟
- 8 مزایای استفاده از فرانچایز
- 9 معایب استفاده از فرانچایز
از کجا باید برای فعالیت فروشگاههای زنجیرهای مجوز گرفت؟
مجوز فعالیت ثبت فروشگاههای زنجیرهای، توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه میشود. در بخش معاونت توسعه بازرگانی داخلی، موضوعات مربوط به فروشگاههای چند منظوره، برّرسی میگردد. لازم به ذکر است که اگر شما ساکن تهران نیستید و در شهرستانها سکونت دارید و میخواهید از آن محلها اقدام کنید، باید به اداره صنعت معدن استان خود مراجعه نمایید.
برای ثبت فروشگاه زنجیرهای چه قوانینی را باید دانست؟
- آئیننامۀ اجرائی نحوۀ فعالیت و نظارت بر فروشگاههای زنجیرهای، چند منظوره یا بزرگ (موضوع مادۀ ۸۶ قانون نظام صنفی و تبصرۀ آن)
- ضوابط ترافیکی و انتظامی اماکن
- دستورالعمل رتبهبندی فروشگاههای زنجیرهای
آگاهی از این موارد در کنار وجود مشاورۀ حقوقی ثبتی و نیز وکیل ثبتی برای شما چارهجو خواهد بود. برای بهرهمندی از مشاوره در تمامی زمینهها ویا کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید به سایت کار و کسب ویرا مراجعه کنید ویا با شمارۀ روابط عمومی مؤسسهی ویرا تماس بگیرید.
مدت زمان اخذ مجوز لازم برای ثبت چه قدر است؟
حداکثر زمان مورد نیاز ۱۰ روز اداری میباشد. ولی زمان رسیدگی و استعلام از دیگر نمادها مانند اماکن، بهداشت و … ، یا وجود نقص در مدارک، ممکن است زمان صدور مجوز مقدماتی را به تأخیر بیاندازد. در واقع شما نیازمند آن هستید که مجموعه مجوزهایی را از مراجع گوناگون دریافت کنید که این امر ممکن است مقداری زمانبر باشد. بنابراین زمان تقریبی که میتوان در نظر گرفت بستگی به خود شما و مهیّا بودن شرایط شما در خصوص آن نمادها دارد.
مدارک لازم برای ثبت فروشگاه زنجیرهای
آگاهی یافتن از ضوابط و شرایط اخذ مجوز و جمعآوری مدارک لازم جهت اخذ مجوز (بر اساس مواد مندرج در فصل سوم آییننامه اجرایی ماده 86 قانون نظام صنفی) شامل:
- ارائهی درخواست اخذ مجوز به مرکز امور اصناف و بازرگانان
- ارائۀ طرح توجیهی در جهت تأسیس فروشگاه اعم از مزایا یا معایب تأسیس
- روزنامۀ رسمی و آگهی تأسیس
- کپی برابر با اصل کلیۀ مدارک کارکنان مدیرعامل و اعضای هیئتمدیره ویا متقاضی حقیقی (شناسنامه، کارت ملّی، گواهی پایان خدمت، آخرین مدرک تحصیلی و عکس)
- ارائهی مدارک مرتبط با ثبت برند و یا علامت تجاری در صورت دارا بودن
- ارائهی لیست شعب فروشگاهها به انضمام مشخّصات آنها اعم از متراژ
- ارائهی کپی برابر با اصل پروانۀ کسب در رابطه با شعبههایی که پروانه کسب دارند
- تکمیل و ارائهی فرم معرفینامهی اماکن در خصوص شعبههایی که پروانه کسب ندارد
- ارائهی مدارک مرتبط با اخذ نمایندگی برندهای خارجی در خصوص فروشگاههایی که خودشان نمایندۀ شرکت خارجی هستند
- مراجعه به مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت صنعت، معدن و تجارت و ارائهی مدارک لازم به آنجا
- ارائهی قراردادهای عاملیّت منعقده با عوامل؛ یعنی افرادی که عامل فروش محصولات یک شرکت میشوند
مزایای فروشگاه زنجیرهای
در واقع در فروشگاههای زنجیرهای رابطه و مزایای دو طرفهی مستقیمی بین خریدار و فروشنده وجود دارد؛ چرا که خریدار همۀ نیازهای خود را به طور کاملاً یک جا و با تخفیفهای مناسب خریداری کرده و از طرف دیگر، مدیریّت آن مجموعه با سود مناسب و فروش بالاتری رو به رو میشود.
- باعث کاهش هزینههای جاری میگردد؛ مانند هزینههای ادارۀ کار و نیز صرفه جویی اقتصادی را به همراه خواهد داشت
- رابطۀ مستقیم و مؤثر نتیجهگیری و سودآوری بالاتر با وجود نمایندگیهای بیشتر و گستردهتر
- بالا بودن تنوع اجناس در فروشگاههای زنجیرهای و تمایل بیشتر افراد برای خرید از این مکانها که منجر به فروش بیشتر و وفاداری مشتریان میشود
- به کارگیری کمتر نیروی کار به دلیل مدیریّت سیستمها با استفاده از به روزترین تکنولوژیها و در نتیجه باعث کاهش در هزینه میگردد
- اهمیت وجود تخفیفهای مناسب و فصلی برای خریداران و در نهایت پائین بودن قیمت نهایی فروش؛ در نتیجه همین امر باعث میشود مصرف کنندگان خرید از این فروشگاهها را بر سایر موارد ترجیح دهند
- به صرفه بودن تهیّهی نیازهای زندگی از نظر مالی و زمانی از طریق خرید ماهانه یا هفتگی ویا حتّی روزانهی مصرفکنندگان از فروشگاههای زنجیرهای
- آزادی عمل در انتخاب با توجّه به بزرگی و وسعت و همچنی تنوّع بالای محصولات فروشگاههای زنجیرهای
معایب فروشگاه زنجیرهای
- تعاملات اجتماعی با مشتریان، با توجه به بزرگی این فروشگاه ها کمتر میشود. رابطه سرعت خرید بالا و صرف زمان کم، حرف اول این فروشگاه هاست و باعث میشود فروشندگان کمترین تعامل را با مشتریان خود داشته باشند و به خوبی نمیتوانند نیاز مشتریان را در نظر بگیرند و همچنین نمی توانند خدمات مناسب با نیاز مشتریان را ارائه دهند.
- به دلیل وسعت زیاد فروشگاه ها و نیز حجم زیاد کالاها، دلیلی برای وسوسه شدن افراد جهت سرقت کالاها میباشد؛ استفاده از دوربینهای مداربسته و گیت های ضد سرقت گزینۀ مناسبی برابر جلوگیری از این اتّفاق است.
- راه اندازی فروشگاه های زنجیرهای به دلیل گستردگی زیاد با هزینههای بالائی روبهرو هستند و در نتیجه در ابتدای شروع، به سرمایهای هنگفت نیاز دارد. بنابراین این نیاز به سرمایۀ زیاد رابطۀ مستقیم با روبهرو شدن شکست در این کار دارد و در نتیجه ممکن است سرمایۀ خود افراد در این راه از بین برود.
- رقابت بالا در فروشگاههای زنجیره ای باهم می تواند زیاد باشد و با توجه به روشهای خرید مانند خرید اینترنتی یا وجود برندهای مختلف از فروشگاههای زنجیره ای، می تواند منجر به از دست رفتن مشتریان گردد.
چگونه میتوانیم یک فروشگاه خوب و موفّق راه اندازی کنیم؟
عوامل متعددی میتواند روی یک فروشگاه زنجیره ای موفّق مؤثّر باشد که از مهمترین آنها میتوان به وجود استراتژی و تخصّص کافی اشاره کرد، در غیر این صورت ممکن است با چالشهای جبران ناپذیری روبه رو شویم.
برای راه اندازی یک فروشگاه زنجیرهای موفّق بهتر است تا از اخذ فرانچایز فروشگاههای زنجیرهای محبوب و معتبر استفاده کنید.
در ادامه به انواع روشهای اخذ فرانچایز فروشگاه های زنجیرهای مختلف میپردازیم:
برای بهتر فهمیدن فرانچایز فروشگاه های زنجیرهای لازم است در ابتدا معنی فرانچایز را بدانیم و همچنین این که چه مزایا و معایبی برای کسب و کار ما به همراه دارد.
فرانچایز کردن کار و کسب چیست؟
حتماً تا به حال، نام فرانچایز را بارها شنیدهاید. به طور کلی فرانچایز به معنی استفاده از حقّ امتیاز دیگر کسب و کارها میباشد. فرانچایز (Franchise) روش بسیار سادهای برای توسعۀ کسب و کارهایی است که از طریق قرارداد و اخذ امتیاز ضورت میگیرد.
فرانچایز کردن، یک مسیر سریع و مناسب برای رشد کسب و کارها میباشد. در واقع یک رابطه مدت دار میباشد که فرانچایز دهنده، حق، بهرهمندی از کسب و کار و برند خود را به افراد داده و در مسیر راهاندازی کسب و کار به فرانچایز گیرنده کمک میکند و در ازای آن مبلغی را دریافت میکند. همچنین از فرانچایز به عنوان یک مدل همکاری برای عرضۀ محصولات یا خدمات در جامعه یاد میشود.
در مجموع فرانچایز به خصوص با همکاری فروشگاههای زنجیرهای داخل کشور گزینۀ مطلوب و مناسبی برای دو گروه میباشد؛ گروه اول افرادی هستند که به دنبال ایجاد و شروع یک کار و کسب کم ریسک هستند و گروه دوم افرادی هستند که میخواهند خودشان خرده فروشی را توسعه دهند و با کمک یک برند معروف و معتبر، حسن شهرت خود را تقویت کنند و در رشد جایگاه خود به مراتب بالا، کمک کنند.
مزایای استفاده از فرانچایز
از مهمترین مزیتهای فرانچایز در کار و کسب این است که علاوه بر این که محصولات یا خدمات مفید ارائه میشود، تبلیغات و بازاریابی بسیار قوی نیز در پی دارد که میتواند سودآوری مناسبی را در زمان کم ایجاد کند. فرانچایز میتواند موانعی از قبیل هزینههای بازاریابی، تبلیغات، اتلاف زمان و … را از سر راه بردارد. با استفاده از فرانچایز میتوان در سالهای ابدائی شروع کار و کسب، به سود رسید؛ زیرا رابطهی قوی بین وجود تیمهای اجرایی و مدیریتی بالا با استراتژیهای مناسب برای جذب مخاطبان و فروش میباشد و موجب تسریع در رشد چشمگیر کار و کسب خواهند شد.
همچنین در فرانچایز نیاز به صبر کردن و هزینه کردن تا رسیدن به مؤفقیت نمیباشد؛ در نتیجه شکست اقتصادی نیز کمتر پیش میآید و میتواند به عنوان یک انتخاب منطقی توصیه شود.
معایب استفاده از فرانچایز
سخت بودن سطح مدیریت کردن آن و همچنین پیچیدهتر شدن مدیریّت این مجموعهها به دلیل ایجاد تغییرات گوناگون
امکان کند شدن روند رشد و روند پیشرفت در پی ایجاد تغییرات با استفاده از فرانچایزکردن؛ زیرا که این ایجاد تغییرات و نوآوری، زمان زیادی را تا رسیدن به حصول نتیجه میگیرد.
نتیجه گیری:
در انتها، به یک جمع بندی و نتیجه گیری کلی از این مقاله میرسیم که با توجّه به مطالب بیان شده در رابطه با معایب و مزایای فروشگاههای زنجیرهای و نیز معایب و مزایای استفاده از فرانچایز، میتوانید تصمیم بگیرید که فروشگاه اختصاصی خودتان را راهاندازی کنید یا اینکه اخذ فرانچایز را داشته باشید.
به طور کلّی، ممکن است در راستای راهاندازی فروشگاه اختصاصی یا اخذ فرانچایز ویا راهاندازی هر کار و کسب دیگری، با شکست ویا آزمون و خطاهای فراوانی روبهرو شوید. برای پیشگیری از این مسئله میتوانید با مشاورین خبره و زبده در این زمینه مشورت داشته باشید تا خطاها و مشکلات را به حداقل برسانید. مؤسسهی حقوقی کار و کسب ویرا در تمامی این زمینهها به صورت قدم به قدم در کنار شماست و میتوانید با مشاوره گرفتن از مجموعهی ویرا، انتخاب را برای خود آسانتر نموده و یک کار و کسب مطلوب را راهاندازی کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.