چگونه موسسه غیرتجاری ثبت کنیم؟
برای رسیدن به پاسخ این سئوال : چگونه موسسه غیرتجاری ثبت کنیم؟ لازم است اول به تعریف قانونی موسسه غیر تجاری و شرایط پیش بینی شده قانونی بپردازیم که در این مقاله بصورت مفصل به آن می پردازیم.
تعریف موسسه غیر تجاری
مطابق آئین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری مصوب ۱۳۳۷، در تعریف موسسه غیر تجاری میتوان گفت : موسسه غیر تجاری تشکیلاتی است که هدف از بوجود آمدن آن مقاصد تجاری نبوده بلکه برای امور غیر تجاری همانند امور هنری، ادبی، خدماتی، خیریه، علمی و نظایر آن تشکیل می شود و تفاوتی ندارد که هدف موسسین یا تشکیل دهندگان موسسه کسب سود و منفعت باشد یا نباشد.
تقسیم بندی موسسات غیرتجاری
1-موسسات غیر تجاری انتفاعی: موسساتی که به قصد جلب منافع مادی و تقسیم سود بین خود و دیگران تشکیل می شوند. به طور مثال موسسات فنی, خدمات شهری, موسسات حسابرسی, دفاتر وکالت یا حقوقی, مطب پزشکی, نمونه ای موسسات انتفاعی می باشند.
2-موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی: این موسسات هدفشان جذب و تقسیم سود میان اعضاء خود نبوده و در برگیرنده امور حرفه ای, فرهنگی, علمی و آموزشی و عام المنفعه و خیریه می باشد. مانند مدارس, دانشگاه ها, موسسات پژوهشی, شهرداری ها, سازمان ها و نهاد های دولتی, موسسات خیریه.
شرایط ثبت موسسه غیر تجاری
1-ثبت موسسه غیر تجاری تا حد زیادی به شرکت با مسئولیت محدود شباهت دارد
2-موسسه غیرتجاری از جهت تعداد شرکا که حداقل دو نفر هستند و وجود بازرس الزامی نیست.
3- حداقل سرمایه برای ثبت موسسه غیر تجاری در سال 1401 یکصد هزار تومان می باشد.اما با توجه به تغییر متعدد قانون در این سال ممکن است تغییر نماید یا لازم باشد این سرمایه در ابتدای ثبت در بانک در حسابی به نام موسسه در شرف تاسیس واریز و فیش آن به همراه مدارک به اداره ثبت ارسال گردد.
4-شرایط ثبت موسسه غیر تجاری چه انتفاعی باشد و چه غیر انتفاعی علاوه بر شرایط احراز ثبت می بایست تمامی اوراق موسسات غیر تجاری از جمله اساسنامه, اظهارنامه تاسیس موسسه, مجمع عمومی موسسین یا هیئت امناء و هیات مدیره موسسه تنظیم و امضاء گردد.
نحوه و مراحل ثبت موسسه غیر تجاری
1-در اولین مرحله برای تاسیس موسسه غیرتجاری ابتدا باید انتفاعی و یا غیر انتفاعی بودن آن را مشخص شود. درصورتی که موضوع نیاز به مجوز داشته باشد، مجوز های لازم را اخذ نموده، سپس تعیین نام موسسه انجام می شود. بدیهی است که نام انتخابی نباید تکراری بوده و با نام های ثبت شده مشابهت داشته باشد.
2-درصورت مورد تایید واقع شدن یکی از اسامی پیشنهادی می بایست اوراق قانونی شرکت مطابق قانون تجارت تنظیم گردند و اعضاء تمامی اوراق را امضاء نمایند سپس کلیه اسناد و ضمیمه ها در پاکت مخصوص پستی به اداره ثبت شرکت ها ارسال می گردد.
3-کارشناسان مربوطه پس از بررسی مدارک ارسالی، درصورت نبود نقص و اشتباه پرونده را تایید می نمایند. در این مرحله متقاضی می تواند نسبت به تحویل اوراق ثبت و انتشار آگهی تاسیس موسسه غیر تجاری در روزنامه رسمی کشور اقدام نموده و ثبت موسسه خود را به اتمام برساند.
اوراق و مدارک لازم برای ثبت موسسه غیر تجاری
موسسات غیرتجاری برای تاسیس احتیاج به اوراقی دارد که می بایست بعد از تکمیل مدارک ثبت موسسه غیرتجاری به امضاء شرکاء و اعضاء رسیده باشد و به شرح زیر می باشد:
- تقاضانامه موسسات غیرتجاری
- اساسنامه موسسات غیرتجاری
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین موسسات غیرتجاری
- صورتجلسه هیات مدیره یا هیات امناء
- اقرارنامه مدیران
- در صورت مجوزی بودن مجوز اخذ شده
علاوه بر موارد مطرح شده در بالا
همه متقاضیان باید دارای سیم کارت به نام خود و همچنین کد ثنا باشند
مدارک شناسایی همه اعضاء هیئت مدیره (کارت ملی و شناسنامه) لازم است.
چنانچه یکی از سهامداران شخص حقوقی باشد باید نامه معرفی نماینده ارائه شود.
چنانچه کار انجام ثبت شرکت به یک وکیل واگذار شده باشد، ارائه اصل وکالتنامه که تحویل گیرنده کار در اداره ثبت آن را امضا کرده باشد.
همانطور که گفته شد اگر فعالیت موسسه نیاز به تایید و اخذ مجوز از سوی نهاد، اداره و یا سازمان به خصوصی دارد؛ ارائه مجوز فعالیت موسسه از مراجع مربوطه الزامیست. مثل مجوز اداره کل آموزش و پرورش برای تاسیس مدارس غیر انتفاعی.
چنانچه کار انجام ثبت شرکت به یک قیم واگذار شده باشد، ارائه اصل یا رونوشت برابر با اصل قیم نامه، الزامیست.
این اوراق برای موسسات غیر تجاری متفاوت می باشد و رویه ثابتی برای کلیه موسسات غیر تجاری ندارد. درصورتی که موسسه توسط ارگانی مجوز داشته باشد اساسنامه را نیز می بایست به تائید سازمان و یا ارگان صادر کننده مجوز برسانیم و در بعضی موارد اساسنامه توسط ارگان و یا سازمان صادر کننده جواز تنظیم می شود.
وظایف مجمع عمومی مؤسس موسسات غیر تجاری در زمان تاسیس
وظایف مجمع موسسین به شرح زیر می باشد:
- رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن.
- تصویب طرح اساسنامه موسسه غیرتجاری و در صورت لزوم اصلاح آن.
- انتخاب اولین مدیران موسسه غیرتجاری.
- تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هر گونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای شرکاء تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
نکته: گزارش مؤسسین باید حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی مؤسس در محلی که در آگهی دعوت مجمع تعیین شده است آماده باشد.
هزینه ثبت موسسه غیرتجاری چقدر است؟
هزینه ثبت موسسه غیر تجاری در ایران به دو دسته هزینه های اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری و هزینه های جاری ثبت موسسه غیر تجاری می باشد.
بعد از ثبت موسسه غیر تجاری ظرف مدت ۱۰ روز کاری باید هزینه روزنامه ها پرداخت شود و بعد از این زمان باید ظرف مدت ۲۰ روز پلمپ دفاتر را اخذ کرد و همچنین ظرف مدت ۲ ماه برای اخذ کد اقتصادی اقدام نمود.
سامانه ثبت موسسه غیر تجاری
سامانه ثبت موسسه انتقاعی و یا غیر انتفاعی به ۳ دسته تقسیم می شوند که مراکز و سامانه های مختلفی جهت ثبت دارند که آن را تشریح می دهیم:
- سامانه ثبت موسسه و تشکلات در تهران اداره ثبت شرکت هایتهران به آدرس
می باشد. https://irsherkat.ssaa.ir/
- سامانه ثبت موسسه و تشکل ها در شهرستان ها اداره ثبت مرکز استان می باشد.
- ثبت موسسات و تشکلاتی که در خارج از کشور به ثبت رسیده باشند فقط در تهران اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری تهران می باشد.
نکته مهم: موسسات غیر تجاری که خارج از ایران فعالیت داشته باشند می بایست کلیه اوراق ثبتی خود را به زبان فارسی تنظیم کنند.
نحوه محاسبه مالیات موسسات غیر تجاری
نحوه حساب مالیات موسسات غیر تجاری مختلف است. مؤسسات بايستی هر ساله دفاتر قانونی (دفتر روزنامه و دفتر كل) تهيه و نسبت به پلمپ آن اقدام نموده و حساب های خود را در آن درج نمايند.
آئين نامه اصلاحي ثبت تشكيلات و مؤسسات غير تجارتي
مصوب 1337,09,05با اصلاحات و الحاقات بعدي
نظر به مواد 584 و 585 قانون تجارت مصوب 13 ارديبهشت 1311 مقرر مي دارد
ماده 1- مقصود از تشكيلات و مؤسسات غير تجارتي مذكور در ماده 584 قانون تجارت كليه تشكيلات و مؤسساتي است كه براي مقاصد غير تجارتي از قبيل امور علمي يا ادبي يا امور خيريه و امثال آن تشكيل مي شود اعم از آنكه مؤسسين و تشكيل دهندگان قصد انتفاع داشته يا نداشته باشند.
تبصره – شكيلات و مؤسسات مزبور مي توانند عناويني از قبيل انجمن ، كانون يا بنگاه و امثال آن اختيار نمايند ولي اتخاذ عناويني كه اختصاص به تشكيلات دولتي و كشوري دارد از طرف مؤسسات مزبور ممكن نخواهد بود.
ماده 2(اصلاحي 04ˏ02ˏ1338)- تشكيلات و مؤسسه مزبور از لحاظ انطباق با مقررات اين آئين نامه به دو قسمت مي شوند
الف- مؤسساتي كه مقصود از تشكيل آن جلب منافع و تقسيم آن بين اعضاء خود نباشد.
ب – مؤسساتي كه مقصود از تشكيل آن ممكن است جلب منافع مادي و تقسيم منافع مزبور بين اعضاء خود يا غير باشد مانند كانونهاي فني و حقوقي و غيره.
ماده 3- ثبت تشكيلات و مؤسسات مزبور در تهران در اداره ثبت شركتها و در شهرستانها در اداره ثبت مركز اصلي آن به عمل خواهد آمد
تبصره – ثبت مؤسسات و تشكيلات غير تجارتي كه در خارج از كشور به ثبت رسيده است فقط در تهران در اداره ثبت شركتها به عمل خواهد آمد.
ماده 4- مؤسسات و تشكيلات غير تجارتي خارجي ثبت نشده كه در ايران داراي فعاليت هستند موظف مي باشند از تاريخ تصويب اين آئين نامه ظرف دو ماه طبق مقررات مربوطه تقاضاي ثبت نمايند.
تبصره (الحاقي 08ˏ11ˏ1347) اداره ثبت شركتها و مالكيت صنعتي بمحض وصول تقاضاي ثبت اين قبيل مؤسسات و تشكيلات مراتب را با ذكر خصوصيات بوزارت امور خارجه اعلام ميدارد و پس از موافقت آن وزارتخانه طبق مقررات اقدام به ثبت آنها خواهد نمود.
فصل اول – در تسليم اظهار نامه و ثبت مجامع و مؤسسات غيرتجارتي
ماده 5- ظهار نامه ثبت تشكيلات و مؤسسات مزبور بايد در دو نسخه به زبان فارسي تنظيم شده و داراي تاريخ و امضاء حاوي نكات ذيل باشد:
الف- اسم و اقامتگاه و تابعيت و موضوع مؤسسه و مراكز و شعب آن
ب- اسم و اقامتگاه و شهرت اشخاصي كه براي اداره كردن مؤسسات و تشكيلات معين شده اند
ج- اسم و اقامتگاه و تابعيت وكيل در صورتي كه اظهارنامه وسيله وكيل تنظيم شده باشد
د- تاريخ ثبت و محل و شماره ثبت نام كشوري كه مؤسسه در آن به ثبت رسيده در صورتي كه مؤسسات يا تشكيلات مذكور در خارج از ايران به ثبت رسيده باشد.
هـ – تعيين ضمائم اظهارنامه
ماده 6(اصلاحي 04ˏ02ˏ1338) – ظهارنامه بايد داراي ضمائم باشد
الف – نسخه اصلي يا رونوشت وكالتنامه در صورتي كه تقاضا به توسط وكيل داده شده باشد
ب- رونوشت گواهي شده تصديق كشوري كه مؤسسات يا تشكيلات مزبور در آنجا به ثبت رسيده به انضمام ترجمه مصدق آن به فارسي
ج- دو نسخه اساسنامه و دو نسخه ترجمه مصدق آن در صورتي كه اصل اساسنامه به زبان خارجي باشد
د- صورت مجلس مجمع عمومي مبني بر انتخاب هيئت مديره و معرفي كساني كه حق امضاء دارند
هـ – يك نسخه اجازه نامه حاصله از شهرباني در صورتي كه موضوع ثبت طبق مدلول رديف الف از ماده 2 اين آئين نامه باشد
و – رسيد پرداخت حق الثبت
ماده 7- در صورتي كه ظرف 15 روز بعد از وصول اظهارنامه معلوم گردد كه تقاضاي ثبت داراي نواقصي مي باشد دفتر اداره ثبت شركتها به متقاضي اخطار مي كند كه نواقص را ظرف مدت پانزده روز رفع كند و چنانچه در ظرف مدت مذكور اقدامي براي رفع نواقص نكند و يا اصولاً تقاضاي ثبت غير قابل قبول باشد رئيس اداره ثبت شركتها اقدام به رد آن خواهد كرد در شهرستانها اين اقدام بر عهده ادارات ثبت مي باشد.
ماده 8- در صورتي كه تقاضاي ثبت قبول شود مراتب در دفتر مخصوصي ثبت و ورقه حاكي از تصديق ثبت به تقاضا كننده داده مي شود و خلاصه آن نيز به خرج متقاضي در روزنامه رسمي و يكي از روزنامه هاي كثيرالانتشار براي اطلاع عموم منتشر خواهد گرديد.
ماده 9- مؤسسات و تشكيلات مذكور بايد كليه تغييراتي كه در مواد اساسنامه و يا اشخاصي كه حق امضاء دارند و يا اقامتگاه قانوني آنها پيدا مي شود ظرف يك ماه به اداره ثبت شركتها اطلاع دهند و مادام كه اطلاع نداده اند استناد به آن تغييرات در مقابل اشخاص ثالث معتبر نخواهد بود.
فصل دوم – در انحلال تشكيلات و مؤسسات غير تجارتي
ماده 10- در صورت انحلال مؤسسات و تشكيلات مذكور در اين آئين نامه هر گاه انحلال اعتباري باشد تصفيه امور آن به توسط مدير يا مديران آن بر طبق شرائط مقرره در اساسنامه به عمل مي آيد و در صورتي كه در اساسنامه متصدي امر تصفيه و ترتيب آن معين نشده باشد مجمع عمومي بايد در موقع تصميم به انحلال يك نفر را براي تصفيه انتخاب كرده و حدود اختيارات او را معين كند.
ماده 11- در صورتي كه مؤسسه به موجب حكم محكمه منحل گرديد و در اساسنامه متصدي امور تصفيه معين نشده باشد محكمه در ضمن حكم انحلال يك نفر را براي تصفيه معين مي كند و در اين قبيل موارد تصفيه امور مربوطه بر طبق قانون تجارت و تصفيه امور شركتها خواهد بود.
فصل سوم- حق الثبت تشكيلات و مؤسسات غير تجاري
ماده 12- حق الثبت تشكيلات و مؤسسات غير تجاري مطابق تعرفه ذيل خواهد بود
الف – تشكيلات و مؤسساتي كه هيچ عايدي ندارند 750 ريال
ب – تشكيلات و مؤسساتي كه دارائي آنها به موجب اساسنامه يك ميليون ريال كمتر باشد 1500 ريال
ج – مؤسساتي كه دارائي آنها از يك ميليون ريال زيادتر باشد 3000 ريال
ماده 13- براي ثبت هر تغييري نصف حق الثبت اوليه دريافت و ساير مقررات اين آئين نامه رعايت خواهد شد.
تبصره- بر كليه حقوقي كه به موجب اين آئين نامه دريافت مي شود صدي بيست و پنج موضوع ماده 135 قانون ثبت اسناد و املاك علاوه مي گردد.
ماده 14(اصلاحي 04ˏ02ˏ1338)- اين آئين نامه پس از ده روز از تاريخ انتشار در روزنامه رسمي كشور شاهنشاهي قابل اجراء خواهد بود و آئين نامه شماره 15409 مورخ 20 مرداد 1315 نسخ مي شود.
نتیجه گیری: ملاحظه شد که در ثبت موسسه غیر تجاری نیز مانند ثبت شرکت ها باید از قواعد و الزامات قانونی پیش بینی شده به منظور یک پارچگی امور ثبتی استفاده شود. در این مقاله سعی شد همه موارد مورد نیاز برای متقاضی مطرح بشود لذا بدیهی است که هنگام انجام کار عملی و ورود اطلاعات در سامانه چالشهایی برای متقاضی ایجاد گردد که نیازمند راهنمایی و کمک گرفتن از شخص یا مجموعه ایی صاحب تجربه در این زمینه می باشد.
موسسه آتی تجارت ویرا ارائه دهنده خدمات ثبت و انجام تغییرات شرکت های تجاری آماده پاسخگویی به سئوالات شما همراهان عزیز و ثبت صورتجلسات می باشد.
هم اکنون می توانید از طریق شماره تماس های 02122383200 – 02122383100 – 09398557548 با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید
اگر علاقه مند به یادگیری هستید می توانید ، با ثبت نام در دوره ثبت شرکت های تجاری هم اطلاعات خودتون رو بالا ببرید و هم با کسب مهارت جدید در حوزه ثبت شرکت های تجاری ، برای خودتون منبع درآمدی جدیدی کسب کنید و یا پاسخ سئوالات خودتون در مورد شرکت های تجاری با کارشناسان ما تماس بگیرید.
با افتخار در دفتر موسسه ویرا پاسخگوی شما هستیم
021-26761488-22383100-22383200
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.