تنظیم قرارداد مشارکت
برای راه اندازی یک کسب و کار بررسی قرارداد مشارکت اهمیت زیادی دارد. نکات حقوقی مختلفی باید در این گونه قراردادها مد نظر قرار بگیرد. نگارش یک قرارداد منسجم همراه با اصول حقوقی و اجرایی می تواند مانع از بروز اختلاف بین طرفین قرارداد شود.
بیشتر پرونده هایی که در دادگستری مطرح می شود مربوط به اشخاصی است که نگارش قرارداد را جدی نگرفته اند. در برخی موارد افراد بدون اطلاع از موارد قانونی قراردادی را به امضا رسانده و اکنون با دردسرهای مختلفی روبرو شده اند.
در این نوشته می خوانید:
نحوه نگارش قرارداد مشارکت
قرارداد مشارکت کمک می کند که شما با نحوه نگارش این گونه قراردادها آشنا شوید. به طور کلی قراردادها به دو دسته معین و غیرمعین تقسیم بندی می شوند. قراردادهای معین در قانون قالب مشخصی دارند و افراد موظف اند قبل از هرگونه توافق و قراردادی بین خودشان به تکالیف و الزامات تصریح شده قانون گذار توجه کنند ، و بعد توافقات خود را که نقض کننده و یا مخالف آن اصول قانونی نیست یه قرارداد خود اضافه و تکمیل کنند.
قرارداد مشارکت از جمله قراردادهایی است که تحت ماده 10 قانون مدنی ( اصل آزادی قراردادها) تنظیم می شود. قانون مدنی در ماده 10 این امکان را برای افراد فراهم آورده که قرارداد مورد نظر خود را با اراده (خواست و توافق) خود تدوین نمایند. به این ترتیب قرارداد مشارکت قالب مشخصی ندارد و تابع قواعد عمومی قراردادها در ماده 190 قانون مدنی است. همچنین بر اساس ماده 10 قانون مدنی اراده اشخاص بر این نوع قراردادها حاکم خواهد بود.
قرارداد مشارکت با اراده اشخاص و خارج از عقود معین منعقد می شود و باید از دو شرط برخوردار باشد. اول آنکه خلاف قواعد آمره یعنی قوانین تکلیفی نباشد و دومین شرط آن است که مخالفتی با اخلاق و نظم عمومی نداشته باشد. بصورت کلی شما برای تنظیم هر قرارداد مشارکتی خصوصا قرارداد مشارکت در راه اندازی کسب کار، قرارداد مشارکت در ساخت ، قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری، قرارداد مشارکت در اداره یک واحد صنعتی یا فروشگاه و یا کاروکسب حتما به مشاور حقوقی متخصص قراردادها مراجعه کنید. مشاور حقوقی متخصص قراردادها با تسلط بر قوانین و بایدهای حقوقی و آشنایی با بازارها و صنایع و کاروکسب های مختلف می تواند بهترین راهنمای شما برای حفظ حقوق و سرمایه های مالی و اعتباری شما باشد.
نگارش قرارداد مشارکت
قرارداد مشارکت
قرارداد مشارکت قراردادی است که ممکن است بین اشخاص حقیقی و حقوقی تنظیم شود.
- بین شخص و شخص
- بین شرکت و شخص
- بین شخص و شرکت
- بین شرکت و شرکت
قرارداد مشارکت می تواند فعالیت های مختلفی را در برگیرد. به طور مثال شما اگر به دنبال راه اندازی کار تولیدی یا خدماتی هستید یا می خواهید از دانش خود استفاده کرده و به سرمایه گذار نیاز دارید باید فعالیت خود را در قالب قرارداد مشارکت تدوین نمایید.
نمونه قرارداد مشارکت:
ماده یک -طرفین قرارداد
الف. آقای …….. فرزند ……. به شماره ملی …….. به نشانی……..
ب. آقای ……. فرزند ……. به شماره ملی ……… به نشانی ……..
- نکته : با فعال شدن سامانه ابلاغ قضایی ، سامانه ثنا بهترین مرجع برای اصالت سنجی اطلاعات اشخاص حقیقی محسوب می شود.
- نکته : منبع اخذ اطلاعات اشخاص حقوقی = سامانه اداره ثبت شرکت ها می باشد
ماده دو موضوع قرارداد
موضوع قرارداد مشارکت طرفین در راه اندازی/ ایجاد کسب و کار/ ساخت/سرمایه گذاری و …….. می باشد.
ماده سه- آورده یا سرمایه طرفین
الف. آورده آقای …….. عبارتند از ملک تجاری …….. به متراژ ………. واقع در…….. با تجهیزات …….. که در مدت قرارداد این تجهیزات به صورت امانت نزد آقای ……. سپرده خواهد شد.
ب. آورده آقای …….. عبارتند از تخصص و دانش ایشان در زمینه ایجاد کسب و کار ……… که در مدت قرارداد از ساعت ….. تا …. در ایام هفته به آن مشغول خواهد بود.
- نکته: دقت داشتید باشید که آورده طرفین ممکن است نقدی یا غیر نقدی باشد، ممکن است کالا یا تجهیزات باشد و یا دراختیار گذاشتن اعتبارات و یا خدمات خاص( مثل موضوعات تسهیل گری و شتاب دهی در استارتاپ ها)
- نکته : تعیین دقیق آورده ها و ارزش گذاری آنها خصوصا در مورد آورده های غیر نقدی و اعتباری بسیار مهم است.
ماده چهار- مدت قرارداد
مدت قرارداد از تاریخ ………… تا …………. می باشد. در صورت توافق طرفین این مدت قابل تمدید خواهد بود.
- نکته: ممکن است طرفین قرارداد مشارکت را برای مدت محدود و مشخص منعقد کنند یا برای مدت نامحدود-ممکن است مدت اعتبار و حیات قرارداد مشارکت مشروط به تحقق یک و یا انجام یک تعهد یا نظر یکی از طرفین مشارکت کنند.
- نکته: دقت داشته باشید که در قرارداد های مشارکتی که منجر به تاسیس یک شرکت و یا موسسه ( شخصیت حقوقی مشارکت) می شود مثل مدلهای جوینت ونچر مدت قرارداد مشارکت محدود ولی مدت مشارکت با تاسیس شرکت تداوم پیدا می کند و قرارداد مشارکت فی مابین مبنای اساسنامه شرکا آینده می شود.
ماده پنج- محل اجرای قرارداد
بر اساس توافق طرفین محل اجرای قرارداد در شهر ………. به نشانی ……. می باشد.
- نکته : در قرارداد های مشارکت خدمات محور ، محب اجرای قرارداد ممکن است متغییر باشد.
- نکته: دقت داشته باشید که در خیلی از قراردادها ممکن است ، محل اجرای قرارداد با محل انعقاد قرارداد متفاوت باشد و این تفاوت مبنایی خواهد بود برای صلاحیت دادگاه صالح برای رسیدگی به دعاوی ناشی از آن قرارداد.
ماده شش -تعیین سود شرکاء
سهم آقای …….. از سود حاصل از کسب و کار عبارتند از 40 درصد درآمد خالص پس از کسر هزینه های مربوطه
سهم آقای ……… از سود حاصل از کسب و کار عبارتند از 60 درصد از درآمد خالص پس از کسر هزینه های اجاره و…. می باشد.
- نکته : دقت داشته باشید که در قرارداد مشارکت ، مشارکت طرفین در سود و هزینه و ضرر است .اما خیلی از افراد تقاضای یکجانبه دارند که فقط در سود مشارکت کنند نه در ضرر احتمالی.
نمونه قرارداد مشارکت
سایر بخش های نمونه قرارداد مشارکت
نمونه قرارداد مشارکت می تواند در کنار ارکان اصلی و الزامی ، مواد تکمیلی هم باشد که این ارکان می تواند در قرارداد های موضوعی مختلف کمتر و یا مفصل تر باشد. از جمله مهمترین این مواد تعیین حدود مسئولیت و شرح وظایف و تعهدات طرفیت در موضوع مشارکت و تضامین طرفین در خصوص اجرای کامل و به موقع آن است.
ماده هفت -تضمین قرارداد
تضمین لازم جهت انجام تعهدات و حسن انجام کار به شرح زیر است که توسط آقای ……. تهیه می شود.
الف.
ب.
ج.
تضمین های مربوط به شرایط پیش پرداخت، استهلاک تجهیزات و … عبارتند از:
الف.
ب.
ج.
- نکته : بصورت کلی بعد از تعیین و مشخص شدن نوع تضمین در هر قراردادی لازم است، نحوه و زمان سپردن اولیه تضمین و نحوه و زمان عودت تضمسن در قرارداد تعیین تکلیف شود.
ماده هشت- شرایط فسخ و انحلال قرارداد
این قرارداد تا اتمام مدت تعیین شده غیر قابل فسخ می باشد، مگر آنکه هر یک از بند های زیر محقق شود. در این صورت هر یک از طرفین ظرف مدت 15 روز از زمان اطلاع از موارد فسخ، حق فسخ پیدا خواهند کرد.
1-
2-
3-
- نکته : در هر قراردادی اول شما باید تعیین کنید : آیا این قرارداد اساسا قابل فسخ است یا خیر؟
- نکته: در نگارش در ماده فسخ قراردادها دقت داشته باشید ، اول باید شرایط وقوع فسخ و یا شرایط بوجود آمدن حق فسخ مشخص شود بعد نحوه اعلام و اطلاع از فسخ و بعد پیش بینی شرایط بعد از فسخ ، این جزییات بسیار به اجرای بهتر قرارداد شما کمک می کند.
ماده نه- وظایف و تعهدات طرفین
الف. به موجب این قرارداد آقای الف متعهد می گردد:
ب.
ج.
- نکته : دقت داشته باشید تعهدات طرفین در هر قراردادی ممکن است تعهدات اصلی و یا فرعی باشند، ممکن است تعهدات مسئولیتی و یا هزینه ای باشند در نگارش تعهدات به این موارد دقت کنید.
در تنظیم قرارداد مشارکت مشاور حقوقی متخصص قراردادها با در نظر گرفتن نیاز افراد و شرایط اجرای قرارداد مواد تکمیلی و پبشنهادی را در نگارش به شما کمک می کند ، تجربیات تلخ و شیرین سایر افراد در نمونه قراردادهای مشارکت مطمینا برای شما کاربردی خواهد بود. افراد باید توجه داشته باشند که نحوه نگارش قرارداد مشارکت و بندهایی ک در آن قرار داد می شود به نوعی تعیین کننده روابط آینده طرفین قرارداد است که در ابتدای توافق به کمک مشاور حقوقی متخصص قراردادها می تواند از آنها مطلع شوید. بخاطر این است که ما همیشه در کلاسهای آموزش قرارداد نویسی به دانشجویان اعلام می کنیم که ” قرارداد قانون حاکم بر روابط طرفین است”.
چه بسیار است قرارداد مشارکت هایی که بدون توجه به اصول حقوقی تنظیم می شود و به اختلافات حقوقی زیادی برخورد خواهد کرد. در بسیاری موارد افراد آگاهی کافی ندارند و تعهداتی را قبول می کنند که از عهده آنها خارج است و یا تعهدات مازاد و یا تعهدات غیر قابل انجام چه از لحاظ موضوعی و چه از لحاظ مدتی، همین مسئله موجب می شود که پرونده های متعدد در خصوص دعاوی قراردادها در دادگستری تشکیل شود.
نکات مهم در تهیه قرارداد مشارکت
نکات حقوقی گوناگون درباره قراردادها وجود دارد. در قرارداد مشارکت به بخشی از این نکات اشاره شد. یکی از مهمترین نکات در تدوین قرارداد مشارکت مشخص کردن نحوه حل اختلافات حقوقی پیرامون قرارداد است. به طور معمول یک مرجع داوری تعیین می شود که در صورت بروز مشکل در حین اجرای قرارداد افراد به آن مراجعه می کنند. همچنین افراد از پیش می پذیرند که رای داوری لازم الاجراست.بگذریم که علت اصلی ابطال رای های داوری همین نگارش غیر اصولی بند داوری است که در عین سادگی بسیار مهم است.
مدت قرارداد باید به طور واضح در قرارداد مشارکت مشخص شود. همچنین تعیین گردد که پس از پایان قرارداد هر یک از طرفین چه تکالیفی دارند. این مسئله یکی از مواردی است که بسیار موجب اختلاف می شود. در بیشتر مواقع یکی از طرفین حاضر به برگرداندن سرمایه طرف مقابل نیست و برای این امر هیچ قاعده ای در قرارداد پیش بینی نشده است.
همانطور که در قرارداد مشارکت آمد تعهدات و وظایف طرفین باید دقیقا مشخص شود. هر یک از طرفین بدانند که در قبال طرف مقابل چه تکالیفی دارند و چگونه باید عمل کنند تعیین فرآیندهای اجرایی زمان بندی شده.
آورده و سود طرفین حاصل از قرارداد کاری اگر به روشنی تعیین نشود محل اختلاف خواهد بود. اگر افراد به مشاور حقوقی متخصص قراردادها مراجعه نمایند می توانند از دانش و تخصص ایشان بهره مند شوند.مشاور می تواند پیش بینی کند که یک قرارداد مشارکت ممکن است با چه مسائلی روبرو شود و سود و زیان افراد را به کمک ابزارهای مختلف محاسبه خواهد کرد.
در نمونه قرارداد مشارکت به مسئولیت افراد در صورت بروز ضرر و زیان و خسارت اشاره می شود. افراد باید بدانند در صورتی که سرمایه اصلی دچار خسارت شد یا هر یک از طرفین قدرت ادامه همکاری را نداشته باشد سرانجام این قرارداد چیست. مسئولیت طرفین چگونه تعریف می شود. تضمین هایی که افراد در ابتدای همکاری قرار می دهند می تواند دغدغه های ایشان را در آینده برطرف نماید. همچنین مراجعه به تیم های متخصص برای تنظیم قرارداد مشارکت بسیار کمک کننده خواهد بود.
موسسه آتی تجارت ویرا به عنوان مشاور حقوقی متخصص قراردادها با سابقه اجرایی در شرکت ها و برند های مطرح کشوری و برگزاری دوره های عمومی و اختصاصی آموزش قراردادها و قراردادنویسی می تواند بهترین یاور حقوقی شما برای تنظیم قراردادها و داوری و رسیدگی به اختلافات داوری باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.